61.png

Podnájem, nebo vlastní nemovitost?

27.10.2022

V Česku lidé zatím stále preferují vlastní nemovitost k bydlení. Ve vlastních bytech v České republice žije téměř 72 % populace. Tento stav vznikl v předchozích deseti letech, kdy náklady na vlastní bydlení, a hlavně na jeho pořízení, byly levnější, než výdaje za dlouhodobý pronájem.

     Situaci ale změnila současná vysoká inflace a rekordní růst cen nemovitostí v České republice. Rovněž nová pravidla pro poskytování půjček na bydlení a vysoké splátky hypoték do určité míry zapříčinily změnu myšlení uchazečů o bydlení. A proto lze očekávat výrazný nárůst počtu lidí řešících svoji bytovou situaci pronájmem nemovitosti.


     V současné době žije v pronajatých nemovitostech v Česku 22 % lidí (údaje jsou vzaty z průzkumu společnosti Creditas Real Estate z konce předchozího roku). 40 % z nich plánuje zůstat v nájmu trvale a přibližně stejný počet si chce pořídit vlastní byt nebo dům. Většina nájemníků bydlí v bytech (až 88 %), v domě pak 12 %. Obce poskytují pouze 16 % nájmů. Firmy jako pronajímatel jsou zastoupeny 7 %.


     Právě firmy vidí v tomto trendu – pronajímání nemovitostí k bydlení nebo podnikání – příležitost. Jak známo, lidé žádají při dlouhodobém pronájmu bydlení kvalitu, korektní chování a také určitý servis. Pokud toto dostanou, jsou ochotni za nájem a služby i připlatit. Rozhodnutí uchazeče o bydlení pro dlouhodobý pronájem ovlivňuje právě jeho lepší finanční dostupnost (v současné době), flexibilita a nabízený servis s pronájmem spojený.

    Náklady na bydlení tvoří výraznou položku v rodinném rozpočtu Čechů. Pro téměř 62 % nájemníků představuje asi 1/3 rozpočtu. Loňský rok nepřinesl velké změny, 36 % nájemníků se cena za nájem nezvýšila vůbec a růst o 1/5 uvedl každý desátý.

     Průzkum společnosti Creditas Real Estate ukázal, že jednoznačným parametrem při výběru bytu k pronájmu je jeho cena a pak následuje lokalita. Dalším požadavkem (hlavně mladších lidí) je jeho alespoň částečná vybavenost. Preference částečně nebo plně zařízeného bytu souvisí s věkem a vzděláním. Do plně zařízeného bytu chtějí hlavně mladí lidé do 25 let a lidé s vyšším vzděláním (44 %). Tento požadavek je silnější v Praze než v ostatních částech republiky. Nájemní bydlení si lidé hledají většinou sami a přes internet.

     Další faktory, které ovlivňují výběr pronájmu a těsně souvisí s lokalitou pronajímaného objektu, je dostupnost práce a zdravotní péče. Dále následují sociální vybavenost a také kulturní a sportovní vyžití. Proto až 43 % dotazovaných láká bydlení ve větších městech, a to zejména kvůli kratšímu dojíždění do práce, do školy, nebo za kulturou.

     Všechny uvedené údaje jsou celkem očekávatelné. Pronajímání firemních bytů by mohla být zajímavá příležitost i pro naši společnost. Obzvláště lákavý se zdá být koncept pronájmů spojený s dalšími službami, např. v oblastech: právní poradenství, servisní opravy bytů včetně úklidu, služby recepce, případně další služby spojené s péčí o domácnost. Tato myšlenka by si možná zasloužila seriózní průzkum, protože, jak je vidět, nájemní bydlení bude i nadále zaobírat silnější pozici na trhu.

     A jaké jsou ceny nájmů v Praze a dalších městech?
     V Praze stojí m2 v průměrném bytě (rozloha 60 až 80m2) 351Kč/m2. Údaje jsou vzaty z průzkumu Realitymix z poloviny roku 2022. Nejdražší je podle očekávání Praha 1, kde za takovýto byt zaplatíme v průměru 26 302 Kč/měsíc, nejméně stojí nájem průměrného bytu v Praze 4, a to 18 576 Kč/měsíc. V Ústí nad Labem zaplatíme za tento byt 8 017 Kč/měsíc. Ve středních Čechách je nejdražší pronájem průměrného bytu v Jesenici a v okolí Říčan – 17 280 Kč/měsíc, nejlevnější pronájem je možné získat na Příbramsku, např. v Březnici 8 400 Kč za měsíc.

     Pro informaci některé ceny pronájmů v evropských městech:
     Paříž je jasným favoritem pokud jde o ceny nájmů – kdo chce bydlet ve francouzské metropoli, musí počítat průměrně s 29,1 eury za m2. Nad 20 eur zaplatí nájemníci v Oslu, Londýně, Amsterdamu, Trondheimu, Barceloně, Kodani, Lublani a Bergenu. Ve střední Evropě je nejdražší nájemné ve Varšavě (17,9 eur/m2) a v Bratislavě (11,6 eur/m2). Naopak nejlépe jsou na tom nájemníci v rumunském Brašově, slovinské Celje a v bulharských městech Sofie, Varna a Burgas. Pro porovnání, pronájem v Praze v eurech je 11,3 eur/m2. 

We use cookies to provide services, personalize ads and to analyze traffic. By the following option, you agree to the use of cookies and the use of data about your behavior on the website to display targeted advertising. You can turn off or edit personalization and targeted advertising at any time.

More information & settings